logo

BTNmaloprodaja BTNmaloprodaja

cottonelogo

Poslovne jedinice:

 

C&O Ilidža - Cipelići
Ustanička br. 1.
Tel: +387 33/637-245

 

C&O Nedžarići
Ante Babića br. 1.
Tel: +387 33/546-608

 

C&O Otoka, Shopping centar Otoka 2. sprat
Tel: +387 33/657-643

 

C&O Veleprodaja
Tvornička bb, Ilidža
Tel: +387 33/761-315

 

HOTEL ORANGE
Mala Aleja 73, Ilidža
Tel: +387 33/761-316

restoran btn

foto gallery1

artikliNaAkciji

like-us-on-facebook-icon-png-28

ICS 9001

Zanimljivosti o CIPELAMA

ZanimljivostiOCipelamaSvi znamo da su cipele jedan od najstarijih čovjekovih izuma kroz historiju iako ne postoji potpuno tačan podatak kada su ljudi počeli na neki način štititi svoja stopala.

Prvi crteži koji prikazuju ljude sa stopalima zamotanim u životinjsko krzno (ili kožu) kako bi se zaštitili od podloge po kojoj se kreću su prvi znaci za postojanje cipela. U Egiptu su se cipele nosile kod specijalnih prigoda, a takva vrsta ukrašavanja bila je dostupna samo bogatijim slojevima odnosno plemstvima.

Vremenom su se mijenjali materijali od kojih su cipele izrađivane. Njihovi oblici ovisili su o vremenskim prilikama za koje su bile predviđene te o klimatskim uvjetima karakterističnim za kraj u kojem su se nosile. Najviše se koristila koža zbog dostupnosti, a kao dodaci su se koristili materijali od gume ili plastike.

Tek u 19. stoljeću (negdje 1850-ih) razlikuje se lijeva i desna cipela, dok su do tada one bile iste za obje noge.

Izum prve cipele koju možemo usporediti s današnjim cipelama visokih potpetica, tzv. štikle, pripisujemo Leonardu da Vinciju. Pete su do 18. stoljeća bile vrlo popularne i neko su vrijeme označavale viši status pojedinca u društvu. Visoke potpetice prestale su se nositi tijekom francuske revolucije jer se u to vrijeme počelo smatrati da su neprimjerene. Već u 19. stoljeću visoke potpetice vraćaju se u modu te su kroz razne oblike ostale popularne do danas.

katalog2016

fb  instagram

Pratite naše ponude putem e-maila

footerseparator

 POČETNA   I   O NAMA   I   PROIZVODI   I   NOVOSTI   I    AKCIJE   I   KONTAKT  designer17